Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

LAPPEENRANTA, LAHDENKYLÄ

 

Kohde on osa Salpalinjan puolustusketjua, jonka rakentaminen aloitettiin 1940. Se sijaitsee Mutasuon länsirannalla, Ihaksintien molemmin puolin. Kohteessa on maahan kaivettuja yhdys- ja taisteluhautoja tuliasemineen. Päätorjuntasuunta on itään. Kohteessa on myös maahan kaivettua panssarivaunun kaivantoestettä. Kohdetta ei ole tutkittu maastossa kauttaaltaan.

 

 

LAPPEENRANTA, SYVÄ VALKJÄRVI

 

Kohde on osa Salpalinjan puolustusketjua, jonka rakentaminen aloitettiin 1940. Se sijaitsee Syvän Valkjärven pohjoisrannalla. Järven rannalla on kaksi teräsbetonista rakennettua, kahdelle konekiväärille tarkoitettua korsua nrot B221 ja B216. Kohteen itäosassa ovat konekiväärikupupesäke nro 603 sekä panssaritorjuntatykille ja kahdelle konekiväärille tarkoitettu korsu B464. Korsujen välisellä alueella on maahan kaivettuja yhdys- ja taisteluhautoja tuliasemineen, joita ei ole tutkittu kauttaaltaan. Torjuntasuunnat ovat kaakkoon ja etelään. Järven rannassa on panssarivaunun kivieste, joka jatkuu kohteen itäpuolelle. Linnoitteiden pohjoispuolella on tienvarsilla kahden parakkialueen jäännökset. Parakit rakennettiin Salpalinjan linnoitustöiden yhteydessä linnoittajien majoitustiloiksi. Myöhemmin, jatkosodan hyökkäysvaiheen alettua niitä käytettiin vankileireinä. Vankileirien yhteydessä alueelle syntyi kaksi hautausmaa-aluetta, joissa on betoniset muistomerkit. Syvän Valkjärven kohde kuuluu itäosaltaan valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

 

 

LAPPEENRANTA (MIEHIKKÄLÄ), VALKJÄRVENKANGAS

 

Kohde on osa Salpalinjan puolustusketjua, jonka rakentaminen aloitettiin 1940. Se sijaitsee Valkjärvenojan muodostaman kosteikon pohjoisrannalla, Kohteen pohjoisosa on Hostikantien varressa. Kohteen länsiosassa ovat teräsbetonista rakennetut konekiväärikorsut nrot B209, B205 ja B193 sekä tulenjohtokorsu F3. Kohteen kaakkoisnurkassa, Miehikkälän kunnan puolella on majoituskorsu B404. Tämän pohjoispuolella on kahden konekiväärin korsu B191, kahden konekiväärin kupukorsu B410 sekä panssaritorjuntatykin ja konekiväärin korsu 186. Korsujen välisellä alueella on maahan kaivettuja yhdys- ja taisteluhautoja tuliasemineen, joita ei ole tutkittu kauttaaltaan. Torjuntasuunnat ovat koilliseen, kaakkoon ja etelään. Asemien edessä on panssarivaunun kivieste. Valkjärvenkankaan kohde kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

 

LAPPEENRANTA, HOSTIKKA

 

Kohde on osa Salpalinjan puolustusketjua, jonka rakentaminen aloitettiin 1940. Se sijaitsee kolmessa osassa Hostikan kylän ympäristössä. Kohteen eteläosassa Urpalonjoen eteläpuolella on teräsbetonista rakennetut konekiväärikorsut nrot B182 ja B181. Kasarintien laitamilla ovat panssaritorjuntatykin ja konekiväärin korsu B403, konekiväärikupupesäke B402, konekiväärikorsu B175 ja tulenjohtokorsu B173. Kohteen keskiosa, Tuomistonmäellä on aikanaan kunnostettu museoalueeksi mutta kohteita ei ole ylläpidetty viime vuosina. Alueella on konekiväärikorsu B167 ja majoitustunneli B166. Kohteisiin on viitoitus ja hautoja sekä asemia on kunnostettu. Kohteen pohjoisosassa on konekiväärikorsu B150. Muista erillään, lännempänä sijaitsee majoituskorsu D31.

Korsujen välisillä alueilla sekä niiden taustoilla on maahan kaivettuja ja osin kallioon louhittuja yhdys- ja taisteluhautoja tuliasemineen, joita ei ole tutkittu kauttaaltaan. Torjuntasuunta on 234 itään. Asemien edessä on panssarivaunun kivieste. Hostikan kohde kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

 

 

©2019 Rooliopas Rissanen - suntuubi.com